گروه سلامت، ایمنی و محیط زیست، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، تهران، ایران
چکیده: (1653 مشاهده)
مقدمه: در صنعت پتروشیمی عوامل زیانآور مختلفی وجود دارند که عدم توجه و مدیریت صحیح آنها، پیامدهای نامطلوبی را برای سازمان و کارکنان به دنبال خواهد داشت. این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی مخاطرات بهداشتی صنعت پتروشیمی با استفاده از روش آنالیز مخاطرات شغلی بومیسازی شده انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی- توصیفی که در یکی از پتروشیمیهای ایران در سال ۱۳۹۹ انجام شد به منظور ارزیابی ریسک بهداشتی ناشی از عوامل زیانآور از روش آنالیز مخاطرات شغلی (Job Hazard Analysis: JHA) بومیسازی شد استفاده گردید. ابتدا پس از تعیین شغل مورد نظر و تقسیم آن به وظایف شغلی، تعداد وظایف مشخص گردید. سپس به منظور محاسبه عدد اولویت ریسک (Risk Priority Number: RPN) از حاصلضرب ۳ فاکتور احتمال وقوع، شدت، تناوب مواجهه استفاده شد. کلیه محاسبات توسط Excell انجام گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که از ۳۵۳ ریسک محاسبه شده ۴۸/۹۳ درصد از کل ریسکها در سطح ریسک قابلقبول، ۸۲/۴ درصد از ریسکها در سطح اهمیت کم و ۷/۱ درصد در سطح ریسکهای با اهمیت متوسط قرار دارند. همچنین در بین مخاطرات مورد بررسی عوامل زیانآور ارگونومی با ۲۲ درصد بیشترین فراوانی و عوامل زیانآور بیولوژیکی با ۱ درصد کمترین فراوانی مخاطرات بهداشتی را به خود اختصاص دادند.
نتیجهگیری: با استفاده از روش JHA بومیسازی شده میتوان مخاطرات بهداشتی محیط کار را ارزیابی و متناسب با سطح ریسک طبقهبندی کرد. با توجه به اهمیت مخاطرات بهداشتی لازم است علاوه بر شناسایی و ارزیابی آنها، اقدامات مدیریتی مناسبی به منظور کاهش و کنترل سطوح ریسک تعیین و اجرا نمود تا از حوادث و بیماریهای شغلی مرتبط و هزینههای سنگین پیشگیری شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
کلیه موضوعات بهداشت حرفه ای دریافت: 1400/4/11 | پذیرش: 1400/11/4 | انتشار: 1400/11/13