دوره 6، شماره 2 - ( 5-1401 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 132-121 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده:   (722 مشاهده)
مقدمه: هدف پژوهش حاضر بررسی روان‌رنجورخویی، پرخاشگری و مخاطره‌جویی به عنوان پیش‌بین‌های استعداد حادثه‌‌دیدگی کارکنان صف شرکت ملی حفاری ایران می‌باشد.
روش بررسی: طرح پژوهش حاضر همبستگی از نوع پیش­بین است که با هدف پیش­‌بینی عضویت گروهی (کارکنان حادثه‌­دیده و حادثه­‌ندیده) و دست­یابی به معادله ممیز طراحی شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارگران حادثه­‌دیده و حادثه‌­ندیده صف در شرکت­ ملی حفاری ایران واقع در اهواز بود که طی پنج سال اخیر (از فروردین سال 1389 تا آبان ­ماه 1394) در آن شرکت کار می­کردند. نمونه پژوهش شامل 145 کارگر حادثه‌­دیده (طی 5 سال گذشته) و 115 کارگر حادثه‌­ندیـده بود. برای انتخاب نمونه از گروه­‌های حادثه­‌دیده و حادثه‌­ندیده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده استفاده شد. کارگران حادثه‌­دیده و حادثه­‌ندیده­ در نمونه­‌ی پژوهش، به وسیله­ پرسشنامه‌­­های ویژگی‌های شخصیتی نئو (کاستا و مک‌کری، 1992)، شاخص پرخاشگری اس­سی ال 90 آر و مخاطره­جویی (وستیبی و لی، 2003) مورد سـنجش قـرار گرفتند.
یافته‌ها: داده­ها از طریق روش تحلیل ممیز و با استفاده از نرم‌افزار SPSS-16 تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که تنها از روی متغیرهای روان‌رنجورخویی و پرخاشگری می‌توان  استعداد حادثه‌دیدگی کارکنان را پیش‌بینی کرد. مخاطره‌جویی قادر نبود میان کارکنان حادثه‌دیده و کارکنان حادثه‌ندیده تمایز قائل شود.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می‌شود به منظور کاهش میزان حادثه‌دیدگی کارکنان، ویژگی‌های شخصیتی افراد همچون روان‌رنجورخویی و پرخاشگری مورد توجه قرار بگیرند.
 
متن کامل [PDF 752 kb]   (186 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (205 مشاهده)  
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: ایمنی
دریافت: 1397/5/10 | پذیرش: 1400/11/10 | انتشار: 1401/5/4

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.