دوره 3، شماره 1 - ( اردیبهشت 1398 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 96-84 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
چکیده:   (2373 مشاهده)
مقدمه: روشنایی مطلوب از فاکتور های اساسی در فضاهای آموزشی می باشد، بدیهی است که در صورت نامساعد بودن میزان روشنایی در مدارس طیف وسیعی از آسیب ها ی اسکلتی عضلانی، بینایی، عصبی و یادگیری برای دانش آموزان ایجاد می گردد. لذا این مطالعه با هدف سنجش شدت روشنایی مدارس ابتدایی شهرستان اهواز و مقایسه با میزان استاندارد انجام گرفته است.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی - مقطعی بوده که در مدارس ابتدایی ناحیه شرق شهرستان اهواز اجرا گردید و در هر مدرسه با نمونه گیری طبقه ای تعدادی کلاس و راهرو انتخاب و اندازه گیری شدت روشنایی عمومی با استفاده از روش شبکه ای صورت گرفت. از دستگاه سنجش شدت روشنایی 1339Tes  جهت اندازه گیری روشنایی عمومی و موضعی استفاده گردید. پس از گرد آوری اطلاعات آنالیز داده ها با نرم افزار Excel انجام گرفت.
یافته ها: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که متوسط شدت روشنایی عمومی در 75 درصد کلاس ها و 5/62 درصد راهروها کمتر از حد استاندارد توصیه شده است. از لحاظ وضعیت روشنایی مدارس دخترانه در مقایسه با مدارس پسرانه در وضعیت نامطلوب قرار داشتند. همچنین سنجش روشنایی موضعی بر روی تخته و میز نشان داد که تنها 5/12 درصد کلاس ها از وضعیت مناسب برخوردارند.
نتیجه گیری: چیدمان نامناسب و معیوب بودن اغلب سیستم های روشنایی منجر به توزیع غیریکنواخت روشنایی در مدارس شده است. بنابراین در راستای ارتقای سطح سلامت و نیز یادگیری دانش آموزان، اصلاح سیستم های روشنایی جهت دستیابی به روشنایی مناسب مطابق با مقادیر استاندارد در مدارس پیشنهاد می گردد.
متن کامل [PDF 586 kb]   (690 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: ایمنی
دریافت: 1397/7/21 | پذیرش: 1398/2/31 | انتشار: 1398/2/31

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.