گروه مهندسی بهداشت حرفهای، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده: (3281 مشاهده)
مقدمه: صدا به عنوان یک مخاطره شغلی در گستره وسیعی از محیطهای صنعتی از جمله صنعت ساخت و ساز محسوب میشود. هدف از مطالعه حاضر، تعیین ارتباط بین استرس شغلی ناشی از مواجهه با صدا با اختلال خواب کارگران میباشد.
روش بررسی: این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی بود که در بین 134 نفر از کارگران یکی از پروژههای عمرانی - صنعتی کشور انجام شد. با استفاده از استاندارد ISO 9612:2009 میزان مواجهه شغلی افراد بر حسب تراز معادل 8 ساعته با استفاده از دستگاه دزیمتر صدا اندازهگیری شد. برای سنجش استرس شغلی کارگران از پرسشنامه استرس شغلی پارکر و دکوتیس و جهت بررسی اختلال خواب، از پرسشنامه آزمون شدت بیخوابی (ISI) و پرسشنامه ایپورث (ESS) استفاده شد. دادهها با استفاده از آزمونهای کولموگروف - اسمیرنف، آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره در محیط نرمافزار SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره نشان دادند که صدا با ایجاد استرس شغلی در کارگران میتواند باعث بروز اختلال خواب در آنها گردد. براساس نتایج مطالعه حاضر مواجهه صوتی، استرس شغلی و اختلال خواب دارای ارتباط معنی دار و مستقیم میباشند بهطوری که با افزایش میزان مواجهه صوتی، استرس شغلی و اختلال خواب نیز افزایش مییابد.
نتیجهگیری: ارزیابی مواجهه صوتی شاغلین در صنعت ساخت و ساز نشان داد که صدا، عامل بسیار مهمی در سلامت روحی - روانی کارگران این صنعت میباشد. علاوه بر اثرات مستقیم صدا بر روی اختلال خواب، صدا از طریق ایجاد استرس به طور غیرمستقیم موجب تشدید اختلال خواب در افراد میگردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عوامل فیزیکی دریافت: 1397/11/11 | انتشار: 1398/6/24