MIRHOSSEINI M, MOINUDDIN M, HIRANI F, HATAMI NESAB S H. Assessing the Safe Behavior of Accountants by Designing an Accountant's Professional Ethics Model. ohhp 2022; 6 (2) :194-207
URL:
http://ohhp.ssu.ac.ir/article-1-331-fa.html
میرحسینی ملیحه، معین الدین محمود، حیرانی فروغ، حاتمی نسب سید حسن. ارزیابی رفتار ایمن حسابداران از طریق طراحی الگوی اخلاق حرفهای حسابدار. بهداشت کار و ارتقاء سلامت. 1401; 6 (2) :194-207
URL: http://ohhp.ssu.ac.ir/article-1-331-fa.html
گروه حسابداری، دانشکده حسابداری و مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، یزد، ایران
چکیده: (1162 مشاهده)
مقدمه : اخلاق موضوعی است فراگیر که همه جوانب زندگی بشر را پوشش میدهد. رشد روزافزون جامعه بشری و پیچیده شدن روابط و مناسبات اجتماعی، پیدایش حرفههای گوناگون را ایجاب میکند. تداوم حیات این حرفهها به نوع و کیفیت خدماتی بستگی دارد که آنها ارائه میکنند و اعتماد و اعتباری است که در نتیجه ارائه این خدمات به دست میآورند. برای افزایش تأثیر اخلاق حرفهای وجود الگوهای منطبق با فرهنگ و جامعه لازم است و با شناخت آنها میتوان ابعاد بروز رفتار ایمن از سوی حسابداران را واکاوی کرد.
روش پژوهش: روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و بر حسب روش تحقیق، آمیخته کمی و کیفی است. جامعه آماری متشکل از مقالههای داخلی انتشاریافته مرتبط با اخلاق حرفهای حسابداری میباشد. در این تحقیق معیارهای مؤثر بر اساس پژوهشهای پیشین ، شناسایی و در قالب 5 شاخص اصلی انتخاب شد. سپس ابزار پرسشنامه محقق ساخته برای تعیین الگوی نگاشت شناخت فازی به طراحی و اجرا شد.
یافتهها : نگاشت شناخت فازی میان 5 مؤلفه اصلی نشان داد که بین تمام مؤلفهها رابطه علت و معلولی وجود دارد ، اما این رابطه علت و معلولی در برخی موارد مثبت و در موارد دیگر منفی است .نتایج نشان داد که مؤلفه فردی با مؤلفه سازمانی رابطه منفی و با سایر مؤلفهها رابطه مثبت دارد . مؤلفه اجتماعی تنها با مؤلفه فردی رابطه مثبت و با سایر مؤلفهها رابطه منفی دارد . به عبارت دیگر مؤلفه اجتماعی با شاخصهای سازمانی ، حرفهای گرایی و زیستمحیطی رابطه معکوس دارد که بیشترین شدت جریان عبوری معکوس ، به مؤلفه زیستمحیطی مربوط میشود .
نتیجهگیری : با درک اخلاق حرفهای حسابداران و شناسایی مؤلفههای اساسی آن و تعیین چگونگی ارتباط میان این مؤلفهها در ابعاد مختلف و مشخص نمودن میزان اهمیت هر یک از آنها میتوان چارچوب یا قالب مشخصی جهت رعایت شدن یا نشدن اخلاق حرفهای توسط حسابداران و نیز تمایل به رفتار کردن بر اساس آیین رفتار حرفهای را طراحی نموده و به اجرا درآورد تا از این طریق باعث کاهش رفتارهای ناایمن و در نتیجه آن کاهش نرخ وقوع حوادث، در صنایع کشور شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنی دریافت: 1399/7/21 | پذیرش: 1400/11/10 | انتشار: 1401/5/4