دوره 5، شماره 1 - ( 2-1400 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 75-60 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشجوی دکترا تخصصی (Ph.D)، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
چکیده:   (1340 مشاهده)
چکیده
مقدمه: خستگی به معنای ضعف و فرسودگی شدید در اثر کار و تلاش فیزیکی یا ذهنی می‌باشد. اختلالات خواب به عنوان یکی از مهم‌ترین علل ایجاد خستگی در میان افراد در جوامع شغلی مختلف شناخته شده است. این مطالعه با هدف تعیین رابطه خستگی شغلی با کیفیت خواب و فاکتور‌های تاثیرگذار بر آن در میان پرستاران بیمارستان‌های دولتی انجام گرفت.
روش‌ بررسی: این مطالعه مقطعی به‌مدت دو ماه بر روی 240 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان‌های دولتی که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده بودند‌، انجام گرفت. به‌منظور جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه خستگی مفرط شغلی/ بازیابی خستگی (OFER-15) و پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ (PSQI-18) استفاده شد. در نهایت تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-16 و با آزمون های X2، همبستگی اسپیرمن، T-test و آنالیز واریانس یک طرفه انجام گرفت.
یافته‌ها: در این مطالعه، به ترتیب 55% و70% از افراد جامعه مورد مطالعه در حیطه کیفیت خواب نامناسب و در سطح متوسطی از خستگی مفرط شغلی قرار داشتند. آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین خستگی مفرط شغلی و کیفیت خواب همبستگی مستقیم و معنی‌دار آماری وجود داشت (0/05>p).
نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه در این مطالعه بین کیفیت خواب و خستگی، همبستگی و ارتباط تنگاتنگی وجود داشت، می‌توان از کیفیت خواب به‌عنوان یک متغیرپیش بینی‌کننده خستگی مفرط شغلی استفاده کرد.
متن کامل [PDF 918 kb]   (474 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1399/8/22 | پذیرش: 1400/2/10 | انتشار: 1400/3/2

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.