جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای بابایی

علویه زینب موسویان اصل، امین بابایی پویا، اعظم کریمی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( آبان ۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: فرسودگی شغلی با خستگی هیجانی، مسخ شخصیت و کاهش عملکرد شخصی شناخته می­شود. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط نوبت کاری و فرسودگی شغلی در بخش­های مختلف یکی از بیمارستان­ های آموزشی شهر اهواز در سال ۱۳۹۵ می­باشد.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بوده و جمعیت مورد مطالعه را ۱۸۰ نفر از پرستاران شیفتی بیمارستان تشکیل دادند. نمونه­ گیری به روش طبقه­ ای صورت گرفت. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه­ی فرسودگی شغلی مسلش و جکسون انجام گرفت. پس از جمع آوری اطلاعات، آنالیز داده­ها با نرم افزار  SPSS۱۸ انجام شد.
یافته­ ها: تحلیل نتایج این مطالعه نشان داد که میزان ابعاد خستگی هیجانی و مسخ شخصیت پرستاران شدید و به ترتیب ۲/۷۷ درصد و ۸/۹۲ درصد بوده است از طرفی بعد کاهش عملکرد شخصی با درجه پایین با مقدار ۶/۹۰ درصد گزارش شده است.
نتیجه گیری: سطوح بالای خستگی هیجانی و مسخ شخصیت و همچنین سطح پایین کاهش احساس کفایت شخصی در پرستاران مورد مطالعه، هشداری برای مدیران در حوزه سلامت و بهداشت تلقی می­ شود و در صورت عدم در نظر گرفتن تدابیر مدیریتی مناسب برای مهار آن­ها، می­توانند آسیب­های روانی و جسمی ناشی از شغل را بر کارکنان نوبت­کار بخش سلامت داشته باشند.
سعید هدایتی لموکی، ملیحه خلوتی، هانیه جعفریان، زهرا حسنی، معصومه بابایی،
دوره ۲، شماره ۳ - ( آبان ۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: ارتباطات و چگونگی جهت گیری آنها به سمت اهداف سازمانی از مسائل ضروری مورد توجه مدیران بیمارستان است. هدف مطالعه حاضر شناخت الگوهای ارتباطی بین کارکنان درمانی و پشتیبانی مرکز پزشکی و آموزشی درمانی ۱۵ خرداد تهران می­باشد. 
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع مطالعات توصیفی- مقایسه ای بوده که  با استفاده از فرمول کوکران جمعیت نمونه ۱۹۴ نفر برآورد شد. در نهایت  تعداد ۹۸ نفرپرستار، ۴۶ نفر پرسنل اداری، ۲۷ نفر پرسنل خدمات و ۲۳ نفر پزشک با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده به مطالعه راه یافتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل چک لیست دموگرافیک و پرسشنامه ارتباطات سازمانی اثربخش رابینز (۱۹۹۸) بود. با استفاده از نرم افزار SPSS۲۲ و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و توکی داده ها تحلیل گردید. 
یافته ها: ۳/۶۱ درصد از مشارکت کنندگان در مطالعه ارتباطات اثر بخش در حد متوسط و در ۷/۳۸ درصد مشارکت کنندگان ارتباطات اثر بخش قوی گزارش نمودند. نتایج تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) نشان داد که در سطح معنی داری ۰۵/۰ تفاوت میانگین نمره ارتباطات سازمانی بین گروه های مختلف اداری، خدمات، پرستاری و پزشکی معنی دار می باشد.
نتیجه گیری: هر گروه شغلی با توجه به جایگاه خود در بیمارستان و میزان تعاملات با سایر گروه های شغلی و اشتغال بیشتر در قسمت درمان از الگوی متفاوت ارتباطی بهره می گیرد. به نظر می رسد توزیع متناسب امکانات و قدرت در بیمارستان می تواند در بهبود  الگوی ارتباطی تأثیر گذار باشد.
 
محمدکاظم رمضانی خوشنامه، مهناز میرزا ابراهیم طهرانی، یوسف بابایی مسدرقی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( اردیبهشت ۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: رهایش محتویات مخازن ذخیره سازی تحت فشار می­تواند به پیامدهایی مانند BLEVE، انفجار و ... منجر شود. بنابراین، شناسایی علل رهایش محتویات و تعیین پیامدهای آن جهت پیشگیری از حوادث احتمالی و همچنین تعیین پهنه آسیب پذیری جهت کاهش خسارات امری ضروری به حساب می آید.
روش بررسی: در این تحقیق از روش Bowtie جهت ارزیابی ریسک مخازن ذخیره­سازی تحت فشار استفاده شده است. بعد از شناسایی خطرات فرایند ذخیره گاز نفتی مایع شونده و تعیین رویداد اصلی، میانی و پایه درخت خطا ترسیم گردید. سپس احتمال رخداد رویدادها محاسبه شده است. در مرحله بعد درخت رویداد با هدف تعیین سناریوهای مختلف حوادث و تعیین پیامدهای هریک از حوادث ترسیم گردید و احتمال پیامدها نیز محاسبه شد. سپس دیاگرام Bowtie ترسیم گردید. در انتها با استفاده از نرم افزار PHAST پهنه آسیب پذیری انسانی  برای هریک از پیامدها تعیین گردید.
یافته‌ها: با توجه به آنالیز دیاگرام Bowtie در مجموع ۲۷ رویداد شامل ۲۱ رویداد پا یه و ۶ رویداد میانی و ۱۵ برش حداقل همراه با احتمالات رخداد و میزان اهمیت هریک و ۹ پیامد و سناریو همراه با احتمالات هریک مشخص گردید. بیشترین پهنه آسیب پذیری انسانی مربوط به انفجار ابر و بخار برآورد شد.
نتیجه­ گیری: نشتی از مخزن و اتصالات، سرریز شدن و نشتی از PRV از جمله نقص­های پر­اهمیت در مخازن LPG می­باشد. بدلیل احتمال بالای پیامدها و همچنین جلوگیری از افزایش شدت و ابعاد حوادث، نیاز به تعبیه سیستم­هایی مانند سیستم خنک سازی، سیستم Fire Stop در واحد مورد مطالعه مورد نیاز است.
علیرضا قربانپور، صابر عطاری، یوسف بابایی مسدرقی،
دوره ۴، شماره ۲ - ( مرداد ۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده
مقدمه: آگاهی از موقعیت و وضعیت بیمار برای کادر پزشکی ضروری است. این آگاهی نیازمند طبقه ­بندی و اولویت‌­بندی مؤثر عملکردهاست تا خطای انسانی کمتر شود. عوامل مختلفی با آگاهی موقعیتی در متخصصین مراقب سلامت، به‌ویژه در اتاق‌های عمل جراحی در ارتباط هستند. این مطالعه مروری به بررسی فاکتورهای تأثیرگذار بر آگاهی موقعیتی کارکنان سلامت اتاق‌های عمل پرداخته‌ است.
روش ­بررسی: . تمام  مقاله های مرتبط با  اگاهی  موقعیتی در محیط اتاق عمل  در بین  سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۸ مورد مطالعه  قرار گرفتند، برای جستجو، از پایگاه­های اطلاعاتی خارجی Scopus، Google scholar ، web of science و PubMedو از پایگاه‌های داخلیSID، (Iran medex)، (Magiran)، (Medlib) و (Civilica) استفاده شد. برای جستجو در این پایگاه­ها از کلید­واژه­های: situation awareness، operating room surgery، nurse، Healthcare specialist، Hospital health staff به صورت جداگانه وترکیبی استفاده شد، با توجه به معیار ورود به مطالعه که درنظر گرفتن انطباق هدف آن با معیارهای مرتبط با آگاهی موقعیتی در اتاق عمل بود، مقالات مورد نظر انتخاب گردید.
یافته‌ ها: با توجه به معیارهای انتخابی تعریف شده، ۶ مقاله حائز شرایط ورود به مطالعه شدند. مستندات موجـود مربـوط به بازه زمانی سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ است که از نظر روش­ کار و نتایج حاصله با یکدیگر مقایسه شدند. به صورت کلی با تقویت آگاهی موقعیتی کارکنان اتاق عمل، آن‌ها می­توانند وضعیت حال حاضر بیمار را در نظر بگیرند، موقعیت و وضعیت محیط و هم­چنین شرایط بیمار و خود را درک کنند و توانایی پیش­بینی وضعیت آینده را با توجه به دو مرحله­ی قبل داشته باشند.
نتیجه ‌گیری: چهار عامل آموزش، فاکتورهای صوتی، تجهیزات و ویژگی­های فردی بیش­ترین تأثیرگذاری را بر آگاهی موقعیتی داشتند. آموزش به کارکنان، استفاده از موسیقی­های ملایم، مانیتورهای تلفیقی، حرکات بدنی در هنگام کار و کارکنان باتجربه ازجمله عوامل تاثیرگذاری هستند که در میزان آگاهی موقعیتی افراد در اتاق عمل نقش مهمی ایفا می­کنند.
عامل اصلی در افزایش سطح آگاهی موقعیتی، تجربه عملی یا انتقال این تجربه از طریق آموزش است. این مهم موجب شکل‌گیری یک مهارت ذهنی پایدار در متخصصین مراقبت سلامت می‌شود که به نوبه موجب افزایش سطح آگاهی موقعیتی می‌شود.

فریده گلبابایی، فریبا احدیان، سمیه فرهنگ دهقان، علیرضا صدیق، ساره شاکریان،
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده
مقدمه: امروزه توسعه سطح بازرسی محیط کاربه عنوان شاخص میزان رشد اقتصادی و اجتماعی یک کشور شناسایی می شود. به همین دلیل نیاز است تا در جهت انجام یک بازرسی موثر، بازرسان به سطحی از صلاحیت ها، دانش حرفه ای و مهارت ها دست پیدا کنند. بنابراین، آموزش بازرسان باید این نیازهای خاص را برآورده سازد.
روش کار: مطالعه حاضر، مقطعی از نوع نیاز سنجی اموزشی بوده که برروی ۸۰ نفر از بازرسان بهداشت حرفه‌ای انجام گردید. ابزار مطالعه شامل پرسشنامه نگرشی و آزمون دانشی در حیطه های مختلف عوامل زیان اور محیطی بر اساس حیطه های فرم بازرسی مصوب وزارت بهداشت می باشد. پایایی و روایی محتوایی و صوری ابزار توسط روش های کمی(الفای کرونباخ و کورد ریچارد سون) و کیفی (دلفی)توسط افراد خبره در هر حیطه  مورد ارزیابی و تایید قرار گرفت.
یافته‌ها: میزان نگرش بازرسان بهداشت حرفه‌ای با نمره کل ۶۶۹/۴  در حد مطلوب  قرار داشت. وضعیت دانشی دراستانه ۷۰درصد، در تمامی حیطه‌ها بیانگر اگاهی پایین و در بعضی موارد خیلی پایین می‌باشد. یافته‌هادرتعیین اولویت‌های اموزشی، حیطه عوامل شیمیایی با میانگین رتبه ۱۲۱/۴  و کمترین درصد پاسخگویی صحیح در اولویت اول آموزشی  و صدا و ارتعاش با میانگین رتبه ۳۲۵/۱ در اولویت هفتم آموزشی  محاسبه گردید، ارگونومی، استرس حرارتی ، بیولوژیک، پرتو، روشنایی در رتبه دوم تا رتبه ششم قرارگرفتند.
نتیجه گیری:  با توجه به سطح پایین میزان دانش نمونه پژوهش، اموزش این افراد به عنوان بازرس با توجه به توانمندیهای ویژه ای که دردنیا برای این قشر در ابعاد مختلف تعریف می گردد از اهمیت ویژه ای بر خوردار است. و نیازمند برنامه ریزی آموزشی مستمر براساس مطالعات نیاز سنجی می باشد.

مریم مظاهری، یوسف بابایی مسدرقی، آرزو علیزاده،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۰ )
چکیده

چکیده
مقدمه: بیمارستان ها جهت ایجاد نوآوری در زمینه مراقبت از بیمار در سراسر جهان تلاش می نمایند و در اجرای آن بر روی محیط زیست طبیعی نیز اثر می­گذارند، لذا مدیران بیمارستانها بایستی همواره جهت کاستن از آسیب به بیماران و جوامع اطراف و محیط زیست طبیعی، به تدوین برنامه های مدیریتی در زمینه حفظ انرژی، دفع مناسب زائدات پزشکی و ... بپردازند. لذا این مطالعه در جهت هدفمند نمودن اقدامات در زمینه مدیریت محیط زیست بیمارستانی به ارزیابی شاخص های مهم و تاثیر گذار پردخته است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع تحلیلی مقطعی می باشد که در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ در بیمارستان فوق تخصصی تریتا در غرب تهران طراحی و اجرا گردید. برای اجرای این مطالعه از استاندارد ایزو ۱۴۰۰۱ و برای پایش آن از استاندارد ایزو ۱۴۰۳۱ استفاده گردید.
یافته ها: تعداد ۱۸ شاخص مهم و اساسی در حوزه عملکرد زیست محیطی برای بیمارستان تعریف گردید و اندازه گیری شاخص­های مربوطه انجام شد. اصلاح و بهبود شاخص ها در سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ به وضوح دیده شد. بیشترین اقدام اصلاحی و محسوس­ترین تغییرات مربوط به پسماندها بود.
نتیجه گیری: استفاده از مدلهای ارزیابی زیست محیطی در کنار حمایت های مدیریتی از انجام اقدامات اصلاحی می تواند در درازمدت باعث حفظ محیط زیست شده و سلامت عمومی را بهبود بخشد و همچنین مدیریت مناسب پسماندهای بیمارستانی می­تواند موجب کاهش هزینه ها گردد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه بهداشت کار و ارتقا سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Occupational Hygine and Health Promotion Journal

Designed & Developed by : Yektaweb