محمد علی مروتی شریف آباد، فرخ لقا ثروت، احمد ستوده، علی اسدیان، کیومرث عیسی پره، رقیه قاسمی، فرشته میرفخرایی،
دوره ۲، شماره ۳ - ( آبان ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: اختلالات روانی از جمله افسردگی، اضطراب و استرس از تعیین کنندههای مهم در کیفیت زندگی و بسیاری از مشکلات اجتماعی و اقتصادی کارگران است. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع افسردگی، اضطراب و استرس در بین کارگران صنایع پتروشیمی در بندر عسلویه در سال ۱۳۹۵ انجام گرفت.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی بر روی ۱۶۷ کارگر شاغل در صنایع پتروشیمی صورت گرفت. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه دو قسمتی شامل اطلاعات زمینهای و پرسشنامه استاندارد غربالگری سلامت روان - افسردگی، اضطراب و استرس (DASS)۲۱ بود. دادهها با نرم افزار آماری SPSS۲۰ و با استفاده از آزمونهای آماری ANOVA و آزمون تعقیبی Tukey مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: شیوع افسردگی در مطالعه حاضر ۹۲/۳۸ درصد، شیوع اضطراب ۳۱/۴۴ درصد و شیوع استرس ۳۴/۲۹ درصد بود. همچنین مقایسه اختلالات افسردگی، اضطراب و استرس با متغیرهای جمعیت شناختی نشان داد که ارتباط معنیداری بین سن، وضعیت تأهل، تحصیلات و رضایت از شغل وجود دارد (۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاکی از شیوع افسردگی، اضطراب و استرس از ۲۹ تا ۴۴ درصد درکارگران میباشد. از عوامل جمعیت شناختی شامل سن، وضعیت تأهل، تحصیلات و رضایت از شغل ارتباط معنیداری با افسردگی، اضطراب و استرس نشان داد. انجام مطالعات وسیع تر در این زمینه و شناسایی عوامل زمینهای دیگر در ارتباط با این نوع اختلالات ضروری است. همچنین برنامهریزی جهت تدوین بستههای مداخلهای و حمایتی برای کارگران به منظور توانمند کردن آن ها در محیط کاری امری ضروری است.