جستجو در مقالات منتشر شده


۱ نتیجه برای قطار شهری

حمیدرضا نجم آبادی، غلامحسین حلوانی، علیرضا اسماعیلی، حمیده میهن پور،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: بیش از ۸۵ درصد حوادث به علت اعمال نا­ایمن صورت گرفته­اند و علل ۸۵ تا ۹۸ درصد از حوادث شغلی که در اثر رفتار نا­ایمن رخ می­دهند نگرش، رفتار و فرهنگ گزارش شده ­است. بنابراین هدف این مطالعه، بررسی فرهنگ ایمنی و ارتباط آن با حوادث ناشی از کار در یک پروژه قطار شهری می­باشد.
روش بررسی: این پژوهش برروی ۱۸۰ نفر از کارگران قطار شهری صوررت گرفته­است. جهت جمع­آوری داده­های این مطالعه توصیفی تحلیلی، از پرسشنامه استاندارد شده فرهنگ ایمنی که مشتمل بر ۶۲ سوال مرتبط با ۵ حوزه آموزش، محیط­کار، اولویت به ایمنی، تبادل اطلاعات و تعهد مدیریت می­باشد، استفاده گردید. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS۲۰ آنالیز و ارزیابی شدند.
یافته­ ها: میانگین کلی نمره فرهنگ ایمنی در قطار شهری ۴/۲۲۰ بود، که فرهنگ پروژه مثبت ارزیابی می­گردد. در بین ابعاد مختلف فرهنگ­ایمنی، کمترین میانگین نمره فرهنگ ایمنی مربوط به بعد محیط کار (۵/۵۸ درصد) و بیشترین میانگین نمره فرهنگ ایمنی مربوط به اولویت به ایمنی بود (۸۴ درصد). ۷/۶ درصد افراد سابقه حادثه داشتند که شایعترین علت حوادث
بی­احتیاطی (۷۵ درصد) و بیشترین پیامد حوادث صورت­گرفته، آسیب­های سطحی بود
(۶/۶۶ درصد). بین فرهنگ ایمنی با گروه­های سنی و رضایت­شغلی رابطه معنی­دار وجود
داشت (۰۵/۰
P <).
نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج، اولویت ­دادن به ایمنی در محیط­کار و آموزش از مهم­ترین عوامل مؤثر در کسب نمره بالای فرهنگ ایمنی پروژه بوده است. از طرفی با توجه به نوع فعالیت­کاری، محیط­کار به عنوان عامل اصلی کاهش نمره فرهنگ ایمنی مطرح شده ­است. مهم­ترین نکته در جلوگیری از حوادث جزئی به وجود آمده و ارتقاء فرهنگ ایمنی، رعایت ۵s در محیط کار می­باشد.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه بهداشت کار و ارتقا سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Occupational Hygine and Health Promotion Journal

Designed & Developed by : Yektaweb