فاطمه فصیح رامندی، زهرا ناصرزاده، حمید ندری، سهیلا خداکریم،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: یکی از عوامل مهم در بروز حوادث شغلی رفتارهای نا ایمن افراد میباشد که میتواند بر نگرش ایمنی تاثیر منفی داشته باشد. افراد با الگوی رفتاری نوع A، با ویژگیهای شخصیتی از جمله عجول بودن، رقابت طلبی، خصومت و پرخاشگری میتوانند در رخداد حوادث شغلی در محیط های کاری موثر باشند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین رخداد حوادث شغلی و الگوی رفتاری در بین کارگران انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال ۱۳۹۶ در بین ۶۰ نفر از کارگران شاغل در یکی از خطوط مونتاژ موتور سیکلت در تهران انجام شد. به منظور تعیین الگوی رفتاری از پرسشنامه الگوی رفتاری Friedman و Rosenman استفاده شد. همچنین رخداد حوادث و شبه حوادث ثبت شده در واحد ایمنی و بهداشت مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS۲۲ انجام شد.
یافته ها: ارتباط آماری معنی داری بین الگوی رفتاری نوع A و B با رخداد حوادث و شبه حوادث یافت شد، به طوریکه شانس رخداد حادثه و شبه حادثه در افراد با الگوی رفتاری نوع A، به ترتیب ۸۵/۴ و ۶۵/۴ برابر شانس نسبت به افراد با الگوی رفتاری نوع B می -باشد. همبستگی آماری معنیدار و مثبتی بین نمره الگوی رفتاری با فراوانی حوادث و شبه حوادث یافت شد.
نتیجه گیری: افراد با الگوی رفتاری نوع A، به علت داشتن رفتارهای خطرناک، بیشتر دچار حادثه میشوند. بنابراین یکی از راهحلهای بهبود رفتارهای خطرناک ایمنی و جلوگیری از رخداد حوادث و شبه حوادث در محیطهای کاری، انتخاب افرادی با رفتارهای کم خطرتر به ویژه برای فعالیتهای با ریسک بالا میباشد.