دوره 3، شماره 2 - ( مرداد 1398 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 187-178 | برگشت به فهرست نسخه ها

KARIMI J. The Relationship between the Big Five Personality Factors and Work Engagement in Malayer University Staff. ohhp 2019; 3 (2) :178-187
کریمی جواد. بررسی رابطه‌ی پنج عامل بزرگ شخصیت با اشتیاق شغلی در کارکنان دانشگاه ملایر. بهداشت کار و ارتقاء سلامت. 1398; 3 (2) :178-187

گروه روان‌شناسی، دانشگاه ملایر، ملایر، همدان، ایران
مقدمه: از جمله عواملی مؤثر در بقای سازمان‌ها که همواره مد نظر مسئولان و مدیران سازمان‌ها می‌باشد، نیروی انسانی است. لذا پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بین پنج عامل بزرگ شخصیت و اشتیاق شغلی در بین کارکنان دانشگاه ملایر انجام گرفت.
روش بررسی: روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می‌باشد. جامعه پژوهش عبارت بود از کارکنان دانشگاه ملایر در سال 1396 که 140 نفر از آن‌ها به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و با مقیاس‌های پنج عامل بزرگ شخصیت نئو و مقیاس اشتیاق شغلی اترخت مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS21 تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد بین ویژگی‌های شخصیتی وظیفه شناسی (71/0=r، 001/P<)، تجربه پذیری (76/0=r، 001/P<) و برون‌گرایی (78/0=r، 001/P<) با اشتیاق شغلی و ابعاد آن رابطه‌ی مثبت معنی‌دار و بین روان‌رنجورخویی و اشتیاق شغلی (72/0- =r، 001/P<) رابطه منفی وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که برون‌گرایی (29/0=B، 001/P<) و تجربه پذیری (27/0=B، 001/P<) با رابطه مثبت و روان‌رنجورخویی (40/0- =B، 001/P<) با رابطه منفی پیش‌بینی کننده‌ی اشتیاق شغلی کارکنان می‌باشد و این سه متغیر 70 درصد اشتیاق شغلی کارکنان را تبیین می‌کنند.
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش در مجموع نشان می‌دهد که روان‌رنجورخویی بهترین پیش بینی کننده اشتیاق شغلی کارکنان است که می‌تواند به عنوان یک عامل آسیب پذیری عمل کند و هر چه این عامل در کارکنان قویتر باشد، احتمال ظهور مشکلات کاری همچون انگیزه پایین و کاهش عملکرد بیشتر است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آماری
دریافت: 1397/7/14 | انتشار: 1398/6/24