دوره 4، شماره 1 - ( اردیبهشت 1399 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 93-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

karami J. Health and Safety Hazard Identification and Evaluation in Sun Air Reaserch Institiute of Ferdowsi University of Mashhad Using the FMEA Approach. ohhp 2020; 4 (1) :81-93
کرمی جواد. شناسایی و ارزیابی مخاطرات ایمنی و بهداشتی در پژوهشکده هوا خورشید دانشگاه فردوسی مشهد با استفاده از تکنیک FMEA. بهداشت کار و ارتقاء سلامت. 1399; 4 (1) :81-93

دانشگاه آزاد اسلامی
مقدمه: انرژی‌های نو مانند انرژی بادی و خورشیدی به‌دلیل تهدیدات کمتر برای محیط‌زیست و سلامتی انسان، امروزه مورد توجه مجامع علمی، تحقیقاتی و صنعتی قرار گرفته‌است. هدف از این پژوهش، شناسایی و ارزیابی مخاطرات ایمنی و بهداشتی پژوهشکده هواخورشید دانشگاه فردوسی مشهد بود.
 روش بررسی: در این مطالعه‌ی توصیفی-مقطعی از تکنیک تجزیه و تحلیل حالات شکست و اثرات آن (FMEA) جهت شناسایی و ارزیابی مخاطرات کلیه‌ی واحدهای پژوهشکده هواخورشید دانشگاه فردوسی مشهد در نیمه دوم سال 1398 استفاده گردید. تیم مدیریت HSE، مخاطرات هر واحد را به تفکیک شناسایی و ریسک‌ها را ارزیابی نمودند. کلیه ریسک‌ها پس از شناسایی براساس رویکرد RPN که حاصل­ضرب سه مولفه‌ی احتمال وقوع (Occurance)،  میزان شدت (Severity) و احتمال کشف (Detectability)  است، اولویت بندی شدند و اقدامات کنترلی نیز پیشنهاد گردید.
یافته ها: دامنه اعداد اولویت ریسک از 18RPN= مربوط به کار تکراری در عملیات بازرسی ابعادی تا 180RPN= مربوط به نشت جریان برق بود. در بین ریسک‌ها سه ریسک بالقوه شامل نشت جریان برق با 180RPN=، استنشاق مواد سمی با 162RPN= و سقوط از ارتفاع با 150RPN= دارای عدد اولویت ریسک بالاتری بودند و سایر ریسک‌ها در رتبه‌های بعدی اولویت ریسک قرار گرفتند.
نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان داد که استفاده از تکنیک FMEA برای شناسایی و ارزیابی ریسک‌های شغلی در محیط‌های پژوهشی و تولیدی انرژی‌های نو نیز مناسب بوده و منجر به شناسایی، ارزیابی و طبقه‌بندی ریسک‌ها در سطوح مختلف می‌گردد که به تیم HSE کمک خواهدکرد تا با ارائه راهکارهای کنترلی با اولویت ریسک‌های غیر قابل قبول به حذف یا کاهش سطح ریسک‌های مجموعه اقدام کنند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: HSE
دریافت: 1398/10/29 | پذیرش: 1399/1/18 | انتشار: 1399/2/10