دوره 5، شماره 2 - ( 5-1400 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 169-155 | برگشت به فهرست نسخه ها

DORMOHAMMADI A, MOHAMMAD FAM I, MEHRI H R, ESMAEIL-NEZHAD Z. Providing an Approach for Evaluating the Organizational Level of Contractors in Terms of Safety, Health and Environment (HSE). ohhp 2021; 5 (2) :155-169
درمحمدی علی، محمدفام ایرج، مهری حمید رضا، اسماعیل نژاد زهرا. ارایه ساختاری جهت ارزیابی عملکرد سطح سازمانی پیمانکاران ازجنبه ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE). بهداشت کار و ارتقاء سلامت. 1400; 5 (2) :155-169

گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، خراسان شمالی، بجنورد، ایران.

مقدمه:
یکی از مولفه‌های اصلی در نظام مدیریت پیمانکاران، ارزیابی عملکرد ایمنی، بهداشت و محیط زیست HSE)) آنها می‌باشد. بنابراین، هدف از این مطالعه ارائه ساختاری کاربردی جهت ارزیابی عملکرد HSE سطح سازمان پیمانکاران می‌باشد.
روش بررسی: در این مطالعه تحلیلی، فاکتورهای اصلی بر طبق هفت عنصر اصلی سیستم مدیریت HSE انتخاب گردیدند و در ادامه فاکتورهای فرعی مربوط به هر فاکتور اصلی تعیین شدند. سپس پرسشنامه‌ها جهت وزن‌دهی از نظر درجه اهمیت فاکتورهای اصلی و فاکتورهای فرعی به خبرگان ارسال گردید. بر طبق خروجی نظرات خبرگان، اهمیت نسبی فاکتورهای اصلی و فرعی محاسبه گردید و الگوی ارزیابی عملکرد HSE برای سطح سازمان پیمانکاران ایجاد شد. در نهایت به منظور اعتبار‌سنجی، ساختار پیشنهادی در سطح سازمان سه پیمانکار اصلی ساخت وساز یک شرکت تخصصی مادر تخصصی پتروشیمی مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته­ ها: الگوی نهایی از ۷ فاکتور اصلی و ۱۱۹ فاکتور فرعی تشکیل شده است. حداکثر نمره قابل اکتساب ۳۰۰ و کمترین آن ۶۰ است که بیانگر سطح عملکرد خیلی خوب و خیلی ضعیف از لحاظ HSE می‌باشد. نتایج ارزیابی عملکرد نشان داد که پیمانکار اول نمره بالاتری از لحاظ HSE نسبت به پیمانکار دوم و سوم کسب نموده است.
نتیجه گیری:ساختار پیشنهادی با توجه به جامع بودن آن، می‌تواند برای ارزیابی عملکرد سطح سازمانی پیمانکاران مختلف استفاده گردد که از نتایج ارزیابی می‌توان به عنوان یک ورودی در انتخاب پیمانکاران استفاده کرد. علاوه بر این، پیمانکاران نیز می‌تواند نقاط ضعف سازمانی خود را در زمینه HSE شناسایی و جهت رفع آن‌ها و ارتقاء سطح HSE خود اقدام نمایند.

متن کامل [PDF 955 kb]   (488 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1264 مشاهده)
دریافت: 1399/11/10 | پذیرش: 1400/5/4 | انتشار: 1400/6/14