گروه مهندسی بهداشت حرفه ای ،دانشکده بهداشت ،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شاهرود ،شاهرود ،ایران
چکیده: (1063 مشاهده)
مقدمه: بارکار فکری به عنوان یکی از مهمترین موضوعات حوزه سیستمهای کاری مطرح شده است. در مشاغلی که بارکاری زیادی وجود دارد، به علت وجود خستگی و برنامه زمانبندی نامناسب، کارایی کم شده و باعث کاهش حافظه، آسیب به فرآیند تفکر و کاهش یادگیری فرد میشود همچنین افراد خسته، احتمال بیشتری برای انتخاب رفتارهای مخاطرهآمیز از قبیل انجام کارهای میانبر برای انجام وظایفشان دارند. هدف از انجام این مطالعه تعیین رابطه بین بار کارفکری و خستگی در کارمندان بانک طرح شد.
روش اجرا: این مطالعه توصیفی تحلیلی بهصورت مقطعی در سال 98 بر روی 190 کارمند بانک شهرستان شاهرود انجام گردید که برای جمعآوری اطلاعات از روش پرسشگری با استفاده از شاخص استاندارد NASA- TLX برای سنجش بار کارفکری و از پرسشنامه استاندارد سنجش خستگی (MFI) استفاده گردید. تجزیهوتحلیل دادهها به کمک نرمافزار SPSS 22 در سطح معناداری 05/0 انجام همچنین آزمون آماری اسپیرمن مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: کارمندان بانک دارای درجه بار کارفکری با میانگین 06/75 میباشند که دو بعد فشار ذهنی و کارایی بهطور نسبی دارای اهمیت بیشتری نسبت به زیر مقیاسهای دیگر میباشند. از نظر خستگی، کارمندان بانک دارای درجه خستگی کلی با میانگین 52/46 میباشند و دو بعد خستگی عمومی و خستگی ذهنی اهمیت بیشتری در شغل کارمندان بانک دارند.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشانگر آن است که بار کارفکری کلی مستقیماً با مؤلفه کاهش فعالیت دارای ارتباط میباشد که کاهش فعالیت نیز بیشترین همبستگی را با زیر مقیاسهای کارایی، ذهنی و زمانی دارد که این موضوع باعث کاهش فعالیت و بهرهوری کارمندان بانک میشود.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
ارگونومی دریافت: 1400/1/30 | پذیرش: 1400/11/10 | انتشار: 1401/5/4