چکیده:
مقدمه: هر ساله حوادث بسیار زیادی در صنایع فرآیندی نظیر نفت، گاز و پتروشیمی اتفاق میافتد. صنایع فرآیندی اغلب با مواد شیمیایی پرخطر و واحدهای عملیاتی تحت شرایط دما و فشار بالا نظیر راکتورها و مخازن ذخیرهسازی سروکار دارند. هدف از انجام این مطالعه مدلسازی حوادث ناشی از پارگی کامل مخزن (انفجارو آتشسوزی) و مشخص کردن شدت پیامدهای ناشی از این حوادث میباشد.
روش کار: روش انجام این مطالعه براساس روش ارزیابی ریسک کمی (QRA) در فرآیندهای شیمیایی، نفت، گاز، پتروشیمی و صنایع حمل و نقلی بکار گرفته شد. ابتدا فرآیند مرتبط با مخزن ذخیرهسازی مونومر وینیل کلراید بطور کامل شناسایی شد. در مرحله بعد، سناریوها و خطرات محتمل با روش FTA شناسایی و تعیین شدو برای مدلسازی پیامدها از نرمافزار تخصصی PHAST Risk 7.11 استفاده شد.
یافتهها: بکاریگیری روش پیشنهادی نشان داد که خطرناکترین پیامدهای واحد ذخیره سازی وینیلکلراید شامل آتش ناگهانی و انفجار میباشد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان مرگ و میر ناشی از آتش ناگهانی مربوط به سناریو دوم (شب تابستان) با شعاع تحت تاثیر 346متر میباشد که احتمال مرگ و میر در این فاصله بین صفر تا یک در نظر گرفته شده است. در مورد انفجار کامل مخزن شعاع تحت تاثیر مربوط به موج انفجار 1 بار 79 متر برآورد گردید که احتمال مرگ و میر در این فاصله بین 0 تا 99 درصد در نظر گرفته شد.
نتیجهگیری: ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ ﻧﺸﺘﻲ وپارگی اﺣﺘﻤﺎﻟﻲ از ﻣﺨﺎزن مونومر وینیلکلراید ممکن است منجر به ﭘﻴﺎﻣﺪﻫﺎی ﻓﺎﺟﻌﻪ ﺑﺎری گردد. فرآیند ذخیره سازی مونومر وینیل کلراید دارای ﺳﻄﺢ رﻳﺴﻚ ﺑﺎﻻیی است که ﻗﺎﺑﻞ ﺗﺤﻤﻞ نمیباشد. ﺑﺮای ﻛﺎﻫﺶ رﻳﺴﻚ ﺑﺎﻳﺪ ﭘﺎراﻣﺘﺮهای شدت پیامد و احتمال وقوع و یا میزان مواجهه را کم کرد. بدین منظور استفاده از مخازن کوچکتر، تعدیل متغیرهای عملیاتی (ظرفیت، فشار، دما و غیره) و کاهش سطح مواجهه در پروژههای جدید مشابه قویا توصیه میشود.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
ایمنی دریافت: 1397/12/28 | پذیرش: 1399/11/4 | انتشار: 1399/12/4