دوره 4، شماره 4 - ( 11-1399 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 392-379 | برگشت به فهرست نسخه ها

SALVARZI E, ASADI N. The Relationship between Job Stress and Work Ability in Nurses Affiliated to Ahwaz University of Medical Sciences. ohhp 2021; 4 (4) :379-392
سَلورزی الهام، اسدی نسرین. بررسی رابطه استرس شغلی و توانایی انجام کار در پرستاران بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اهواز در سال 1397. بهداشت کار و ارتقاء سلامت. 1399; 4 (4) :379-392

مربی، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشکده علوم پزشکی بهبهان، بهبهان، ایران
مقدمه: ارزیابی صحیح توانایی کار شاغلین از نقطه نظر اقتصادی برای کارفرمایان حائز اهمیت است و تقویت آن از راه های افزایش بهره‌وری منابع انسانی می‌باشد. این مطالعه با هدف بررسی رابطه استرس شغلی و توانایی انجام کار در پرستاران بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اهواز انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع  توصیفی- تحلیلی و مقطعی بود. افراد مورد مطالعه 250 پرستار با حداقل یک سال سابقه کار بودند که از هر 8 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اهواز با روش طبقه بندی با تخصیص متناسب انتخاب شدند. ابعاد استرس شغلی بوسیله پرسشنامه (JCQ) و توانایی انجام کار توسط شاخص (WAI) تعیین شدند. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی،  Mann-Whitney U، آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن و Kruskal -Wallis توسط نرم افزار20  SPSS استفاده شد.
یافته ها: ارتباط معنی دار و مستقیم بین توانایی انجام کار و اختیار تصمیم گیری (0/011, p-value= 0/161 r=) و بار فیزیکی ایزومتریک (0/32, p-value= 0/1361 r=) مشاهده گردید. در مقابل رابطه معنی دار و معکوس بین توانایی انجام کار و نیازهای روانشناختی شغل (0/005, p-value= 0/177- r =) دیده شد. بین شاخص توانایی انجام کار با سایر ابعاد استرس شغلی اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
نتیجه‌گیری: در اغلب پرستاران سطح استرس شغلی متوسط رو به بالا و توانایی شغلی متوسط بدست آمد. با این وجود به منظور کاهش استرس شغلی و افزایش توانایی کار آنها می‌بایست آزادی تصمیم گیری  و حمایت اجتماعی افزایش و فشارهای فیزیکی و روانشناختی تعدیل و امنیت شغلی ارتقاء یابد.
متن کامل [PDF 954 kb]   (712 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (979 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: کلیه موضوعات بهداشت حرفه ای
دریافت: 1399/5/27 | پذیرش: 1399/11/4 | انتشار: 1399/12/4