دوره 5، شماره 1 - ( 2-1400 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 49-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

HOSSEINPOUR E, VAHDANI M, GODARZI S, JAVADI-NEJAD A. Developing a Strategy to Prevent the Effect of Unsafe Acts (Human Errors) on the Incidence of Sports Injuries. ohhp 2021; 5 (1) :33-49
حسین پور اسکندر، وحدانی محسن، گودرزی صمد، جوادی نژاد علی. تدوین استراتژی پیشگیری از اثر اعمال ناایمن (خطاهای انسانی) در بروز حوادث ورزشی. بهداشت کار و ارتقاء سلامت. 1400; 5 (1) :33-49

دکتری مدیریت ورزشی، پژوهشکده تعلیم و تربیت استان خوزستان، اهواز، ایران
چکیده:
مقدمه: همانند سایر بخش‌های شغلی، در فعالیت‌های ورزشی اشتباهات و رفتارهای ناایمن علت اصلی وقوع حوادث می‌باشند. با توجه به پیامدهای زیانبار حوادث ورزشی شناسایی راه‌هایی برای کنترل و کاهش این اعمال ناایمن ضروری است. از این‌رو هدف این پژوهش  تدوین استراتژی پیشگیری از اثر اعمال ناایمن در بروز حوادث ورزشی در محیط‌های ورزشی بود.
روش بررسی: روش این پژوهش برحسب هدف، بنیادی و برحسب گردآوری اطلاعات، کیفی- نظریه داده بنیاد با رویکرد گلیزری است. که در سال 1399 انجام شد. بدین‌منظور،20  نفر از خبرگان آشنا با حوزه ایمنی، طب کار، روانشناسی، حوادث ورزشی و مدیریت ورزشی به‌صورت هدفمند و براساس راهبرد گلوله‌برفی برای مصاحبه‌های عمیق بدون ساختار انتخاب شدند و داده‌ها به‌صورت هم‌زمان با استفاده از مجموعه‌ای از کدگذاری‌های باز، انتخابی و نظری تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که چهار عامل فرد، سازمان، دانش شغلی و رابطه فرد و سازمان، مقوله های اصلی علل خطاهای انسانی در بروز حوادث ورزشی می‌باشند. متغیرهای فرد و سازمان به عنوان متغیرهای فرآیندی و دو متغیر دانش شغلی و رابطه فرد و سازمان به عنوان متغیرهای توسعه‌ای و کمکی نقش اصلی در این زمینه دارند. همچنین چهار مقوله؛ اصلاح نگرش و عملکرد فردی، اصلاح ساختار سازمانی، یادگیری و آموزش مستمر دانش شغلی و بهبود و تقویت مثبت رابطه فرد و سازمان به عنوان راهبردهای اساسی پیشگیری از حوادث تعیین شدند.
نتیجه‌گیری: با توجه به علل بروز حوادث ورزشی توجه به اصلاح نگرش و عملکرد فردی، اصلاح ساختار سازمانی، یادگیری و آموزش مستمر دانش شغلی و بهبود و تقویت مثبت رابطه فرد و سازمان می‌تواند ریسک خطرات را کاهش داده و سبب ارتقاء ایمنی گردد و عدم توجه به هر کدام از این عوامل ایمنی را مختل می‌کند.
دریافت: 1399/6/20 | پذیرش: 1400/2/10 | انتشار: 1400/3/2