دوره 1، شماره 3 - ( بهمن 1396 )                   جلد 1 شماره 3 صفحات 184-176 | برگشت به فهرست نسخه ها

ASKARIPOOR T, TANHA F, KAZEMI E, MARZBAN M. Using Multi Criteria Decision Making Approach to Determine the Control Priority of Gaseous Pollutants from the Economic – Environmental Perspective in a Combined Cycle Power Plant in 2017. ohhp 2018; 1 (3) :176-184
عسکری پور طالب، تنها فاطمه، کاظمی الهه، مرزبان مصطفی. استفاده از رویکرد تصمیم گیری چند معیاره جهت تعیین اولویت کنترلی آلاینده های گازی از دیدگاه اقتصادی- زیست محیطی در یک نیروگاه سیکل ترکیبی در سال 96. بهداشت کار و ارتقاء سلامت. 1396; 1 (3) :176-184

گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی، سمنان، ایران
مقدمه: توسعه و رشد روزافزون فعالیت­های صنعتی، آلودگی­های زیست محیطی را به معضلی جهانی تبدیل کرده است. ارزیابی­های زیست محیطی رویکرد مهمی است که ضمن بررسی تاثیر آلاینده­های محیط زیست بر سلامت انسان و سایر موجودات زنده، می­تواند راهکارهایی را جهت تصمیم گیری بهینه و تعیین اولویت­های کنترلی ارائه نماید.
 روش بررسی: در این پژوهش با توجه به مطرح بودن نسبت بین معیارهای کیفی، برای تعیین اولویت های کنترلی آلاینده­های گازی از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. با استفاده از مرور مستندات، نتایج اندازه گیری آلاینده­ها در نیروگاه و دانش و تجربه 20 نفر از کارشناسان بهداشت، محیط زیست و ایمنی صنعتی، گازهای SO2، NOX ، CO2 و CO به عنوان گزینه مورد بررسی انتخاب گردید. در ادامه معیارهای حدود مواجهه مجاز، هزینه های اجتماعی و پیامد جهت انجام مقایسات زوجی استفاده شد. در پایان جهت تایید نتایج و سازگاری در قضاوت­های انجام شده، ضریب ناسازگاری محاسبه شد.
یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد که NOX با وزن نهایی 58/0 در الویت اول، SO2 با وزن 32/0 در اولویت دوم و CO2 با وزن 052/0 در اولویت سوم وCO با وزن 038/0 در اولویت آخر کنترلی قرار دارد.
نتیجه گیری: تکنیک­های تصمیم گیری چند معیاره، با استفاده از نظرات کیفی کارشناسان و تبدیل آن­ها به متغیرهای کمی، موجب کاهش عدم اطمینان به انتخاب­ها و ابهام در برنامه­ریزی شده و می­تواند به عنوان یک رویکرد قابل قبول در تعیین اولویت­های کنترلی آلاینده­های زیست محیطی استفاده شود.
دریافت: 1396/11/4 | پذیرش: 1396/11/4 | انتشار: 1396/11/4