مقدمه: سازمانها امروزه در راستای ارتقاء سطح فرهنگ HSE کارکنان به این نتیجه مهم رسیدهاند که میبایست نقاط ضعف و قوت سیستم مدیریت HSE را با انجام ارزیابی دورهای سطح فرهنگ HSE شناسایی نمود تا راهکارهای ارتقای هدفمند تعیین و اجرا گردند. این پژوهش باهدف ارزیابی سطح فرهنگ HSE در میان کارکنان شرکت گاز استان خراسان شمالی انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و به صورت مقطعی بوده و در سال ۹۹-۱۳۹۸ انجام شد. پرسشنامهها بهصورت خود اجرا و نیمه نظارتی توسط مشارکتکنندگان تکمیل گردید. جامعه آماری شامل ۴۰۰ نفر کارکنان رسمی، قراردادی و پیمانکاری بود. با استفاده از روش نمونهگیری احتمالی تصادفی ساده و فرمول کوکران نمونه آماری شرکتکننده در این پروژه شامل ۱۹۸ نفر از کارکنان در تمامی ردههای سازمانی تعیین گردیدند. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار ۲۳SPSS و آزمونهای آمار توصیفی، آمار استنباطی و همبستگی انجام شد. راهکارهای ارتقاء فرهنگ HSE بعد از بررسی و تحلیل امتیاز دادهشده به شاخصها شناسایی و ارائه گردید.
یافتهها: در این پژوهش در مقایسه با مرز تعیینشده با استفاده از فرمول مربوطه (عدد ۱۷۷) سطح کلی فرهنگ HSE شرکت گاز استان خراسان شمالی با امتیاز ۴۲/۱۹۸ مثبت ارزیابی شد. حداقل و حداکثر امتیاز فرهنگ HSE مشارکتکنندهها به ترتیب ۱۳۱ و ۲۸۱ بود. شاخص آموزش بیشترین تأثیر مثبت و شاخص نادیده گرفتن و تخطی از قوانین HSE بیشترین تأثیر منفی را در نمره فرهنگ HSE داشتهاند.
نتیجهگیری: مثبت بودن سطح فرهنگ HSE درصد بالایی از کارکنان در مقایسه با مرز تعیینشده نشان از اجرای موفق شاخصهای سیستم مدیریت HSE از جمله آموزش، مشارکت کارکنان، وجود قوانین و دستورالعملها و تعهد مدیران در شرکت مورد مطالعه دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |