دوره 1، شماره 3 - ( بهمن 1396 )                   جلد 1 شماره 3 صفحات 175-164 | برگشت به فهرست نسخه ها

NAJMABADI H, HALVANI G, ESMAEILI A, MIHANPOUR H. Survey of Safety Culture and Its Relation to Work-Related Accidents in a City Train Project . ohhp 2018; 1 (3) :164-175
نجم آبادی حمیدرضا، حلوانی غلامحسین، اسماعیلی علیرضا، میهن پور حمیده. بررسی فرهنگ ایمنی و ارتباط آن با حوادث ناشی از کار در یک پروژه قطار شهری. بهداشت کار و ارتقاء سلامت. 1396; 1 (3) :164-175

کارشناسی ارشد، گروه بهداشت حرفه ای، دانشکده پیراپزشکی ابرکوه، دانشگاه علوم پزشکی شهیدصدوقی، یزد، ایران
مقدمه: بیش از 85 درصد حوادث به علت اعمال نا­ایمن صورت گرفته­اند و علل 85 تا 98 درصد از حوادث شغلی که در اثر رفتار نا­ایمن رخ می­دهند نگرش، رفتار و فرهنگ گزارش شده ­است. بنابراین هدف این مطالعه، بررسی فرهنگ ایمنی و ارتباط آن با حوادث ناشی از کار در یک پروژه قطار شهری می­باشد.
روش بررسی: این پژوهش برروی 180 نفر از کارگران قطار شهری صوررت گرفته­است. جهت جمع­آوری داده­های این مطالعه توصیفی تحلیلی، از پرسشنامه استاندارد شده فرهنگ ایمنی که مشتمل بر 62 سوال مرتبط با 5 حوزه آموزش، محیط­کار، اولویت به ایمنی، تبادل اطلاعات و تعهد مدیریت می­باشد، استفاده گردید. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS20 آنالیز و ارزیابی شدند.
یافته­ ها: میانگین کلی نمره فرهنگ ایمنی در قطار شهری 4/220 بود، که فرهنگ پروژه مثبت ارزیابی می­گردد. در بین ابعاد مختلف فرهنگ­ایمنی، کمترین میانگین نمره فرهنگ ایمنی مربوط به بعد محیط کار (5/58 درصد) و بیشترین میانگین نمره فرهنگ ایمنی مربوط به اولویت به ایمنی بود (84 درصد). 7/6 درصد افراد سابقه حادثه داشتند که شایعترین علت حوادث
بی­احتیاطی (75 درصد) و بیشترین پیامد حوادث صورت­گرفته، آسیب­های سطحی بود
(6/66 درصد). بین فرهنگ ایمنی با گروه­های سنی و رضایت­شغلی رابطه معنی­دار وجود
داشت (05/0
P <).
نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج، اولویت ­دادن به ایمنی در محیط­کار و آموزش از مهم­ترین عوامل مؤثر در کسب نمره بالای فرهنگ ایمنی پروژه بوده است. از طرفی با توجه به نوع فعالیت­کاری، محیط­کار به عنوان عامل اصلی کاهش نمره فرهنگ ایمنی مطرح شده ­است. مهم­ترین نکته در جلوگیری از حوادث جزئی به وجود آمده و ارتقاء فرهنگ ایمنی، رعایت 5s در محیط کار می­باشد.
واژه‌های کلیدی: فرهنگ‌ایمنی، حوادث، قطار شهری
دریافت: 1396/11/4 | پذیرش: 1396/11/4 | انتشار: 1396/11/4